Skip to content

Ukazanje Svete Petke

###

Vladajuća Srpska napredna stranka proslavila je nedavno partijsku krsnu slavu (?!) Svete Petke. Ova zanimljiva žena, Tračanka poreklom, rođena je u trulom bogatstvu i nakon što je njen brat odbacio život na visokoj nozi podala se krstu kao i on. Ne znam kako stranke biraju krsne slave (?!) ali je zanimljivo da su naprednjaci odbacili moćne muškarce, poput vojnika Georgija, vizionara Jovana ili stoika Petra, a odabrali zaštitnicu žena, braka, čednosti i podvižništva, primećujete, onih portfelja u kojima su najtanji.

Sad znam kako stranke biraju slave. Menadžerski popunjavaju kadrovski indukovane rupe u preduzeću.

„Quo vadis, Domine?“, pitao je na kafe pauzi usplahireni, ali u srcu i veri čestiti bot viziju Predsednika Srbije u nenadanoj poseti. „Idem na Andrićev Venac, da me ponovo raspnu“, moćno je izvoleo Predsednik u strahu od samog sebe i podsetio raba bota da SNS član radi i u astralnim stanjima. I bot se postideo, vratio za računar, a odmah posle šabata poklonio sendviče i neuknjižene dnevnice narodnoj kuhinji.

Zato je Sveti Petar otpao kao stranačka krsna slava (?!) SNS.

###

Neko ciničan bi rekao da je Sveta Petka izabrana kao zaštitnica grčkog letovališta Nea Kalikratije. Prošao sam jednom tuda i deluje mi savršeno za nekog/u od 700.000 članova Srpske napredne stranke. Ni skupo, ni jeftino, ni lepo, ni ružno, voda mokra, opijena eteričnim bratstvom u Hristu, kao Rusija – samo topla i blizu.

„Svako deseto božije dete u Srbiji je član/ica SNS“, reče kosovski skromno domaćin stranačke krsne slave (?!) Marko Đurić, i nastavi: „1 Obzanjujemo vam, braćo (ovde se ministarka Zorana Mihajlović u sebi brecnu, pa pokleknu, jer čista beše), blagodat Božiju koja je dana makedonskim crkvama, 2 da je u mnogom kušanju nevolje njihova radost bila obilna i da je njihovo puko siromaštvo pokazalo obilje u bogatstvu njihove prostodušnosti“ (Druga Korinćanima, VIII).

I beše 700.000 prostodušnih, siromašnih i obilno radosnih. A šta je bilo pre?

„Ti treba mene da krstiš, a Ti dolaziš meni?“, rekao je Vojislav Šešelj Predsedniku Srbije, do pojasa u Dunavu na Zemunskom keju. A Predsednik, u bezgraničnoj milosti, prista da ga Šešelj krsti jer beše sveznajući i jasno vide tih 700.000 glasova, od koji neki behu novi, a neki Šešeljevi brojniji konvertiti u veri, što otidoše u blagosti svojoj. I svi se prikloniše Predsedniku, kome Bog nad Dunavom reče „Ti si moj sin ljubljeni. U tebi mi sva milina.“

Tako je otpao i Sveti Jovan, od Predsednika nadalje znan kao velikomučenik brendinga.

Sveta Petka je, uostalom, dobar izbor za krsnu slavu stranke (?!) SNS zato što su njena dva prsta šake jedino što je u Beogradu ostalo od njenih moštiju.

###

Fotoreporter Tanjuga Rade Prelić milošću je Predsednikovom sačinio odličnu fotografiju stranačke krsne slave (?!), sav njen raskoš u ljubavi ka Hristu, sreći i prosperitetu, ali skromno i pod teretom reformi. Predsednik zna da je zemaljsko rasipanje Bogu mrsko, te sa prijavljenih hiljadu evra zarade izdržava sebe, ženu, decu, bivšu ženu, brata kojem Rimljani ukraše ličnu kartu, roditelje što ih prve u oganj seče penzija baci, privatne škole, putovanja i izlaske profane, beogradske taksiste iz Gomore, stan od dva ara koji mu prepošteni Bog dade s neba – kada i bombe farisejima, vodu koju pije dok priča u Skupštini i još mu preostane za crne dane ali i pomoć bezgraničnu manje srećnima.

I svi su u Božijoj radosti bili.

###

Ukazivanje Svete Petke u Srpskoj naprednoj stranci

(religijski igrokaz oko pogače)

Lica:

Foto: Rade Prelić/Tanjug

1Marija Tihujuća Obradović. Mučenica i novinarka kojoj se Predsednik ukazao rečima: Marija, imena Bogorodice, seti se apostola Mateja, kako carinik i poreznik beše, pa ugleda svetlost, tako i ti, Marija, ostavi novinarstvo i Srbiji pomozi kako Bog zapoveda. Budi poslanica, članica Programskog odbora RTS-a i osnuj, Marija, Žensku parlamentarnu mrežu. Ali ćuti, Marija, kada rab Gašić podlegne čarima i spletkama ženskinja. I ćuti, Marija, kada žene vrište: „5 Jer tada smo bili u telu, u našim udovima dejstvovale su grešne strasti, koje je zakon pobuđivao, tako da smo donosili plodove smrti.“ (Rimljanima VII)

2. Nepoznati farisej u iskušenju. Livrejin-jevrejin, rob zemaljske tezge u ropcu Predsednikovog lomljenja pogače. Sputan uz plakat silama grešnim, kada i oči i srce znaju da je ogrev duše najtopliji kod pogače. Prezren gleda u svevideće oko Prelićevo. Ne glasa.

3. Predsednik. „5 A Želim da vas podsetim, mada vi jednom zauvek sve znate, da je Gospod prvo spasao narod iz zemlje egipatske, zatim pogubio one koji nisu poverovali, 6 pa je i anđele, koji nisu sačuvali svoje dostojanstvo, nego su napustili svoj stan, sačuvao u večnim okovima pod mrakom za sud velkog dana.“ (Poslanica Judina)

4. Darko Umilni Glišić. Istinit i pravoveran, ruke ispod Predsednikove, gde pogača toplo greje, a fariseji i književnici ne mogu da je vide. Zajedno sa Predsednikom šetao pustinjom dok su bogoslužili Šešeljevom kultu. Po predanju, prvi je bacio kamen na istraživačke novinare. Kum i prvoosveštani, predsednik IO SNS. Snagom Hrista ne plaši se truba jerihonskih i poligrafa, a milost Predsednikovu zaslužio bičujući „Kurire“ rimske na trgovima. Po nepriznatom Judinom jevanđelju bio je na galilejskom venčanju u Kani i stvorio je ćup vazelina koji svatovi nisu tražili.

5. Goran Pokajnik Knežević. Jevrejski sveštenik koji je među prvima, na Pashu, video svetlost Predsednikovu i poklonio se. Za svoju zasluge u širenju vere i čestitosti „izbavljen je iz ruku misirskih, izveden iz one zemlje u zemlju dobru i prostranu, u zemlju gde mleko i med teče…“ (2 Mojsijeva). Veran sluga Božiji i surov kritičar jevrejskih sveštenika, osim kada bogobojažljivo ide Irodu na grob. Zbog gubitka ugleda u narodu judejskom ne sme da priđe pogači, mada i dalje odbija da jede i pije košer hranu.

6. Zorana Magdalena Mihajlović. Inokosna liderka kulta pragmatizma u SNS. Iako ne ispunjava Božije polne uslove da bude apostolka SNS, čudotvorstvom je Predsednika tako ipak tretirana. Na niskom je duhu i plamenu vere rasla, dok joj se nije ukazao Predsednik, izbavivši je od demonskih sila koje su je opsedale. Osim šminke. Izborila se da dotakne pogaču snagom vere, duha i posebno tela. Omiljeni deo molitve: „1 Blažen je ko čita i blaženi su koji slušaju reči proroštva i drže što je u njemu napisano, jer je vreme blizu.“ (otkrivenje Jovanovo)

7. Zoran Legionar Đorđević. Rimljanin Đorđević je veru i breme krsta prihvatio stoički tiho i strpljivo. Tim Božanskim darom se, na radost dobrog Boga, suzdržava iza Pokajnika Kneževića i zajedno se u tišini mole. Predsednika raduje to što ga pogača trenutno najmanje zanima od svih na služenju. Paganski disciplinovan, uspeo da je da ovlada svim poznatim znanjima i veštinama kojima se, po blagoslovu Predsednika, ne bavi. Fariseji tvrde da mu je kočijaško službovanje kod Jorgovanke Drugorođene Tabaković iskonski greh ali Bog i Predsednik praštaju.

8. Marko Antiohijsko-Metohijski Đurić. Od milošte „Neukaljani“ i „Krotki“. Domaćin slave i novovozdignuti svetac, do Predsednika prvi pogačar i čuvar ključeva riznice svetinja. Po predanju, bio je slepac pre nego što ga je Predsednik sreo u rimskoj provinciji, kada je čudom progledao i naučio da slika freske. Pogače pipa sakralno bojažljivo, što dobri Bog vidi i srcu mu godi. Učio se govorništvu u Grčkoj, nakon čega je postao prvi od svetaca koji se ukazuje samom sebi. I on je pokušao da bude novinar ali mu je Predsednik na vreme spasao dušu.

9. Ana Bludnica Brnabić. Nerotkinja, farisejka i književnica koja živi u jeresi. Iz naroda je galilejskog ali se ne druži sa njima, jer bogohuli i pogani svetu zemlju. Po predanju, Predsednik joj je u svojoj beskrajnoj plemenitosti i dobroti poverio da sedi na vrhu hrama, kako bi pobedio demone sa Zapada istom ljutom travkom, nakon čega je ova volšebno postala nihilista. Ne dozvovoljava joj da dodiruje pogaču jer dobrog Boga još nije vredna, mada trgovci iz Anadolije pričaju da ona to ni ne želi. „39 A Isus reče: ne branite mu; jer nema toga koji će činiti čudo u moje ime i moći odmah zlo da govori o meni; 40 ko, naime, nije protiv nas, za nas je.“ (Po Marku IX)

10. Aleksandar Bič Božiji Martinović. Pali anđeo. Šešelj ga je primio u kult u vreme dok je bio gubavac u Jerusalimu, otvorivši mu oči i dušu, napojivši mu telo plitvičkom vodom. Pravoveran ispod devet kora Belzebuba, iskupio se kod Predsednika sa znantim zakašnjenjem i pokajanjem od kojeg je Bogu zastao dah, što je ovaj bogougodno nagradio po jednom funkcijom u hramu za svaku sivu ćeliju koju poseduje. Oganj i mač Predsednika, komšar heretika, kompletnom dušom i telom uz Njega te ga pogača ni ne zanima. I dalje je gubav.

11. Jorgovanka Drugorođena Tabaković. Rođena, progledala duhom, zaposlila se, krstila, zgrešila, pokajala, umilostivila i umreće na Preobraženje. Sa Predsednikom služila Šešeljevom kultu, od kada po predanju datira njena majčinska skrb za potčinjeno sveštenstvo i najuže članove porodice. Ima tešku ruku ali ne odriče se jednom stečene odanosti, zbog čega je mudraci daruju. Voljom Svevišnjeg, njoj je pogača uvek blizu tako da ne mora obavezno da je pipa. Nosi naočare iako vidi odlično.

12. Nebojša Gladius Stefanović. Hazarski lutajući mislilac i kreposnik, koji je iz Azije došao u Galileju na studije. Žrtva podsmeha fariseja i književnika. U Jerusalimu mu se ukazuje Predsednik, koji u njemu vidi Božansku snagu, veru i obraz. Jedno od čuda koja mu se pripisuju je navodnjavanje lesne zaravni u Palestini, kada narod nije skapavao od suše i žeđi. Apostol koji je u stanju da činodejstvuje dok ništa ne radi i zbog tog je Bogu i Predsedniku mio. On ne ide ka pogači, već pogača ide ka njemu i po predanju mu se tada na čelu pojavljuju stigme: „8 Najposle, budite svi složni u mišljenju“ (Prva Petrova III). Niko ne zna zašto je dobio nadimak Gladius (lat: mač).

13. Bratislav Kolenica Gašić. Velikomučenik Gašić bio je trgovac veprovima iz provincije, kada je pao u nemilost sopstvenog duha i odao se bludu. Predsednik je u njemu video svetlost i rukopomazao ga, ali se ovaj vratio grehu. U beskrajnoj dobroti, Predsednik ga je izgnao iz Galileje dok se ne vrati Bogu i veri, što je Gašić učinio pre polaska. Po povratku, dogmizao je u milost Predsednika ktitorstvom samom sebi i, ophrvan krivicom i bremenom savesti, onozemaljskom predanošću svetoj misiji. Oko bi dao da bude s Predsednikom uz pogaču, ali pošto se nije sasvim iskupio koristi čudotvoran dodir i pipa je preko Đurićeve kože. Jedini apostol kome je žao što Marija Obradović više nije novinarka.

14. Nikola Daj-Šta-Daš Selaković. Pisar iz Aleksandrije Selaković nadimak je stekao od arapskih trgovaca vunom i predivom. Nakon što je bezuspešno pokušao da bude prvi SNSholastičar, išiban je i prognan na Bliski istok, gde mu se ukazuje Predsednik. Ta je svetlost bila toliko snažna, da je i sam Bog video njegovu veru. Po predanju, nije u stanju da zgazi Predsednikovu senku i čak kada bi to i probao završio bi na tuđim živcima i osećanjima. Pogače su praktično ispisane njegovim imenom i kvare se ukoliko ih ne dodiruje. Jednom je nekom siromahu u Judeji, koji je bio nepokretan i sa ženom leproznom, povratio nacionalnu svest. Na njegov praznik članovi partije posete stalnu postavku etnografskog muzeja i prospu Samarićansku vodu.

ZTZ

Ako misliš da vredimo, podrži nas mesečnim donacijama.
Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Captcha Here : *

Reload Image