Skip to content

Tri divlje svinje

Pre dve nedelje u Novi Sad su doplivale tri divlje svinje, iz Srema. To nam je dojavio radnik obezbeđenja plaže “Štrand”, mudro pobegavši na binu i lativši se telefona. Sa obale gradske plaže otišle su u Kinesku četvrt, zabavno-kulturni kompleks o kome Novosađani/ke jako malo znaju, i tamo se zadržale određeno vreme. Nakon što su primećene u limanskim urbanim kvartovima, divlje svinje su prešle u granično naselje Telep. Odatle im se gubi trag.

###

Na preporuku lekara bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović danas je prekinuo štrajk glađu. Učinio je to nakon gašenja nedeljnika „Vranjske“, čiji je vlasnik i glavni urednik, a ukoliko ne znate ko su i šta rade moje kolege s juga pročitajte Obradovićevo saopštenje i pitanja za Poresku. Sasvim je u pravu kada kaže da ne prihvata simpatije i pomoć te da bi ih protumačio kao licemerje.

Šta bi ti uradio/la?Kako bi ti reagovao/l da su tri divlje svinje u tvojoj neposrednoj okolini i da tuda i ti i tvoja deca šetate?

Suočen sa zidom gušenja medijskih sloboda i otvorene hajke vrha države protiv neistomišljenika, ugledan novinar je u očaju digao ruku na sebe. Ovo će mnogima od nas zagorčati prvi gutljaj kafe i piva, no već kog drugog će stvari doći na svoje.

“Koliko smo samo jaki i hrabri kada nam ne pada na pamet da potegnemo na sebe.”

###

U zemlji komedijanata i državi lakrdijaša, slučaj se postarao da gotovo u isto vreme elitni deo rulje okupljene oko pokreta Dveri, Zdrave Srbije(?!) i sindikata „Sloga“ napadne i povredi moje koleginice Gordanu Uzelac i Maru Dragović, novinarke „Pinka“. Vama koji držite da su dotične to i zaslužile zato što rade za koga već rade mogu samo da pozavidim. Siguran sam da stolice pucaju obremenjene vašim integritetom, moralom i ličnim primerom kog pružate onima koji vas vole i cene.

###

Zanimljivo je da su i Vukašin Obradović i Dveri&co adresirali isti problem, užas u medijima, ali s tom razlikom da su potonji udarili na slabije, a prvi na sebe. Sve mi je teže da otklonim užasan prezir prema ljudima kojima su lider Boško Obradović i prateći kleronacistički humanoidi simpatični zbog tzv. opozicionog delovanja, kada čak i pametna deca znaju da se vlasnik „Pinka“ Željko Mitrović ne ruši ruljom za linčovanje, a Kosovo ne brani Biblijom. Priznajem da sam se u jednom momentu cinično zasmejao kada sam pročitao da pobornici porodičnih vrednosti i socijalno pravedne Srbije biju novinarke u odnosu snaga deset na jednu, da bi taj bedni kez namah prešao u zblanuti gnev tokom obraćanja ministra policije Nebojše Stefanovića i ostalih budžetskih korisnika Vlade Srbije D.O.O.

Ni sada, 20. septembra,  ne znam gde se divlje svinje nalaze i nije mi jasno kome da se zahvalim zato što niko nije stradao. Da budem iskren, tražio sam po crnoj hronici i čituljama relevantne izveštaje kako bih saznao kuda se kreću divlje svinje.

Kreature iz ovog društva sa ograničenom odgovornošću kao jedan su stali iza novinarki „Pinka“, napadači su privedeni, svima sa sličnim idejama je upućeno zastrašujuće „no-no“, da bi potom službeno ožalošćeni ispratili gašenje „Vranjskih“ i sada već prežaljenu činjenicu da je vlasnik „Pink“ televizije državi dužan nezamisliv novac, a njegov sin slobodan čovek, iako je autom ubio Andreu Bojanić (17) i pobegao sa mesta nesreće.

„Nisam stao jer sam se jako uplašio“ A.Mitrović, Večernje novosti, 17.3.16.

###

Divlja svinja je u stanju da čoveka ubije vrlo brzo. Njena zona dominacije daleko je šira od one domaćih životinja i moguće je da napadne ljude pre nego što su uopšte svesni da su povredili „zonu komfora“ divlje svinje. Najgore je raniti divlju svinju bez fatalnih posledica, kada se razjari i seje pustoš oko sebe.

I taman kada sam upio bol uplašenog, nejakog i nezaštićenog mladog bogataša u autu od dve tone duplo skupljem od mog stana, a potom pomislio da je crna nedelja za novinare prošla, desi ti se Aleksandar Vulin. Ministar vojni, koji je izgrbavio služenje vojske, i vatreni levičar, koji između kapitala i sindikata bira prvo. U jednom od svojih svojstava Vulin se, zajedno sa ništavnom strankom, obrušio na urednika KRIK-a kolegu Stevana Dojčinovića najprljavijim, primitivnim napadom na njegovu ličnost ali ne i informacije koje je S.D. izneo. Budale teško skrivaju tragove i motive, pa tako i ovo sa Vulinom; dok su brutalno vređali Dojčinovića, paramecijumi iz Pokreta socijalista ni jednom nisu objasnili odakle ministru četvrt miliona evra za stan sa parking mestom, što ni sam Vulin nije u stanju da dokaže Agenciji za borbu protiv korupcije.

Kaže da njegova supruga ima bogatu tetku u Kanadi, dok je o transakcionim papirima ćutao jer ih očigledno nema. Policija je za ovo znala dve godine. Opozicija je za ovo… Izvinite, zaboravite da sam išta napisao.

###

Tri agresivne životinje, opasne po ljude, u opštini od pola miliona stanovnika niko nije uspeo da obuzda, uspava ili ubije. Ako sam dobro shvatio, dok su se nadležni za rešavanje problema pojavili bilo je prekasno da ih odstrele u gusto naseljenom delu grada, a telepske ulice nisu blokirane zbog manjka građana zainteresovanih da učestvuju u poteri.

Ništa ovde predsednik nije kriv, niti će bilo kakvi izbori promeniti sudbinu i prebivalište tri divlje svinje.

ZTZ

Ako misliš da vredimo, podrži nas mesečnim donacijama.
Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Captcha Here : *

Reload Image